Sluiswachtershuis bij Royerssluis

Tekst van Sluis- en brugwachtershuis bij Royerssluis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10750)

Sluiswachtershuis uit 1910 aan het benedenhoofd van de Royerssluis: art-nouveaugetint rechthoekig gebouwtje van vijf en drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (kunstleien) met dakkapellen. Overwegend geel gekleurd baksteenmetselwerk met speklagen en breukstenen plint. Lange gevels met getoogde vensters en deuren in gedeeltelijk omlopende omlijsting; puntgevels met centrale rondboogpoort en dito vensters met tussenstijlen, alle onder geprofileerde rondboog met sleutel; cartouche met opschrift: ANNO 1910. Markerende overkragende houten daklijst op sierlijke houten voluutconsoles.

• LANDTMETERS L. 1989: Sluis- en bruggewachtershuizen op het Eilandje, onuitgegeven verhandeling Hoger Architectuur Instituut van het Rijk, Antwerpen 56-57, 60.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Himler, Albert