Pomphuis

Tekst van Pomphuis bij Stadsdroogdokken 1 tot 6 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10725)

Pomphuis bij droogdokken nummers 1 tot 6, herbouwd in 1895; het oorspronkelijk gebouw van 1864 bediende eerst alleen de nummers 1-3 doch later werden de riolen verlengd ten behoeve van de overige drie. Het gebouw werd vernietigd bij de ontploffing der munitiewerkplaats L. Corvilain in 1889 (zie gedenkboek en Amerikadok).

Fraai gebouw bestaande uit een skelet van ijzeren I-profielen, opgevuld met panelen van gekleurde baksteen die ruitvormige versieringen vormen; deze bouwwijze werd nagevolgd voor het derde stedelijk waterpershuis aan kaai nummer 57 (Amerikadok noordwesthoek van 1905 tot circa 1930) en het (circa 1975 overschilderd) bedrijfsgebouw van 1906 der Stedelijke Kraandienst op kaai nummer 114. Afdekking met zadeldak (nok parallel aan de droogdokken), middelste deel verhoogd met lichtkap. Hoge rechthoekige deur met bovenlicht, uitgevoerd in glas en ijzer; bekronend gietijzeren paneel met stadswapen in neoclassicistische omlijsting.

Interieur met drie sedert 1923 elektrische centrifugaalpompen van 2.900 kubieke meter per uur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Himler, Albert