Sluiswachtershuisjes

Tekst van Sluiswachtershuisjes bij Kattendijksluis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10722)

Sluiswachtershuisjes aan noord- en zuidzijde van de kaai, van 1909. Twee rechthoekige gebouwtjes van vier en drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend afgeknot schilddak (kunstleien) met dakkapelletjes. Bakstenen lijstgevels gemarkeerd door plint en speklagen van natuursteen, uitspringende hoektravee en brede dakrand op houten consoles; rechthoekige muuropeningen.

• LANDTMETERS L. met medewerking van Himler A., Sluis- en bruggewachtershuizen op het Eilandje, Onuitgegeven eindverhandeling, Hoger Architectuur Instituut van het Rijk, 1989, p. 43-53.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Himler, Albert