Militaire begraafplaats naar ontwerp van E. Careels

Tekst van Belgische militaire begraafplaats (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10568)

Militaire begraafplaats voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen. Ontstaan uit een voorlopige begraafplaats voor soldaten, aangelegd in 1915, naar ontwerp van E. Careels. Bouwaanvraag voor afsluitingsmuur van 1924.

Graven halfcirkelvormig opgesteld rondom een houten kruis te midden van een grasperk. Achteraan: met wingerd begroeide pseudo-arcade en gedenkteken van de hand van Georg Kolbe (1877-1947): neoclassicistische aedicula met rechthoekige nis waarin hoogreliƫf van moederfiguur met dode zoon, in 1916 gebeeldhouwd voor het Duits-Belgisch soldatenkerkhof te Eppegem, in 1939 overgebracht naar Lier (zie gedenkplaat rechts van het monument). Aan straatzijde: balusterafsluiting tussen pijlers met siervazen, uitgewerkt in bak- en natuursteen; centraal ijzeren hek.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1924, januari-april.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 60.