Meersestraat

Lange landelijke straat aan de Schelde, op de Ferrariskaart reeds dicht bebouwde zogenaamde Meirssehe, in het noorden van Berchem. Oostelijk verlopend op grondgebied Oudenaarde (Melden). In jaren 1920 werd er een sluis gestoken en was er een veer.

Aan de Scheldezijde van de straat, zuidoostelijk georiƫnteerde boerenhuizen en hoeven voornamelijk uit de 19de-eeuw met oudere inplanting of kern, midden 19de eeuw uitgerust met cichorei-asten. De meeste cichorei-asten zijn verdwenen en het merendeel van de hoeven zijn aangepast.

Kapel van 1938, op straathoek ingeplante eenvoudige bak- en hardstenen kapel onder zadeldak (leien). Rechthoekige getraliede vleugeldeur met spitsboogveld. Sluitsteen met jaartal 1938 in geveltop. Gecementeerde zijgevels. Binnen: gepolychromeerd plaasteren Christus- en Mariabeeldje.

• DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, II, s.l., 1978, p. 327-328.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja