Zonnebeekseweg

Noordoostelijke uitvalsweg van de stad Ieper, verbindingsas met Zonnebeke. Eertijds "Zinnebekestrate" (1278). Sinds 1791, vestigingsplaats van stedelijk kerkhof, als begraafplaats voor de verschillende stadsparochies, op de zuidelijke straatzijde, reikend tot aan de Meenseweg; convergerende aanleg; omheiningsmuur en schuilplaats naar ontwerp van architect J. Coomans (Ieper) van respectievelijk 1922 en 1929. Grafzerkenbedrijf in de onmiddellijke nabijheid, zie nummer 2. Bebouwing voornamelijk bestaande uit rijhuizen, overgaand in losse bebouwing. Tuinwijk Ligy, gelegen ten zuiden van de baan. Gehucht de Potyze, gelegen aan het kruispunt bij de Potyze- en de Kruiskalsijdestraat; benaming ontleend aan voormalige 19de-eeuwse herberg. Gelijknamig Frans militair kerkhof "St.-Charles de Potyze", ten oosten van de weg.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1820.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine