Winkelhuis Het Gulden Hoofd

Voormalige herberg "De Gulden Cop", modo "De Gouden Tas", vernield in 1914 en heropgebouwd als winkelhuis in 1922 met eclectische en neorenaissance-kenmerken, waarvoor bouwaanvraag naar ontwerp van A. Ceulemans.

Breedhuis van één brede travee en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). In- en uitgezwenkte topgevel; baksteen met gebruik van natuursteen. Gebogen erker op de tweede bouwlaag met reliëfs op de borstwering. Hogerop deurvenster met balkon. Top onder driehoekig fronton, gemarkeerd door rolwerk en wortelmotieven. Mooie winkelpui op de begane grond onder brede geprofileerde puilijst; afgerond winkelraam links met bovenaan glas in lood (bloemmotieven) en verdiepte deur rechts. Roze geschilderd interieur voorzien van stucwerk en spiegels met neo-Lodewijk XVI-versiering.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1922, mei-augustus.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 59.