Koffiebranderij

Eertijds herberg "De Roode Fles", modo "De Groote Zael". Circa 1856 kruidenierszaak, uitgegroeid tot koffiebranderij "De Doornenkroon". Uitgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als dusdanig heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van E. Van Ouytsel (zie inscriptie pui en bouwaanvraag). Sedert 1963 Vredegerecht.

Diephuis van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Neotraditionele trapgevel (6 treden en overhoeks topstuk); baksteen met gebruik van natuursteen voor omlijstingen, hoekblokken, steigergaten en muurbanden. Bel-etage met schouderboogvormige deurvensters en bolkozijnen als bovenlicht, afgezet met balusters. Voorts kruiskozijnen en rechthoekige vensters in top. Paneeltjes met onleesbaar opschrift op de borstweringen. Hardstenen pui op de begane grond met centrale schouderboogdeur en bovenlicht.

• Openbare Werken Lier, Oude plans nummer 112; Bouwingen, 1923, september-december.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 55-57.