Brouwerij Het Schaakberd

Eertijds brouwerij "Het Schaeckberd" of "Dambert", heden ingericht voor de stadsdiensten. Oorspronkelijk bestaande uit twee verschillende gebouwen namelijk "Het Schaakberd" en "Klein Schaakberd". Eerstgenoemde was oorspronkelijk vermoedelijk een burgerwoning, voor 't eerst vermeld in 1426 en in de 16de eeuw omgevormd tot brouwerij; laatstgenoemde 1606 gedateerd door muurankers, mogelijk verwijzend naar de verbouwing waarbij dit gebouw verenigd werd met het "Schaakberd". Complex door de stad aangekocht in 1912. Na de oorlogsbrand van 1914 "Klein Schaakberd" tijdelijk ingericht als postkantoor. Volledige restauratie naar ontwerp van J. Van Peborgh in 1931-1937. Eind 1937 ingericht voor stads- en politiediensten. Laatstgenoemde naderhand verhuisd naar de Huibrechtstraat.

Twee diephuizen van samen negen traveeƫn en twee bouwlagen onder steile zadeldaken (leien), in traditionele bak- en zandsteenstijl. Muuropeningen links pand, volgens oude foto's volledig aangepast en vernieuwd bij restauratie; rechts pand met behouden ordonnantie en typisch vensterregister op de begane grond, opklimmend tot de 16de eeuw. Verankerde trapgevels (respectievelijk 8 en 9 treden en overhoeks topstuk) met twee- en drieledige top, op zandstenen sokkel met schuine afzaat; zandstenen speklagen en hoekblokken. Kruiskozijnen, deels beluikt, onder wigvormig ontlastingssysteem, met tot kordons doorgetrokken onderdorpels. Kloosterkozijnen en rechthoekig luik in top. Rondboogdeurtje in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting; bolkozijn als bovenlicht. Linker travee afgezet met gootlijst, onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien); links zijtrapgevel toegevoegd bij restauratie.

Uiterst links: rondboogdoorgang met bovenverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien); bolkozijn en steigergaten. Brouwerijstraat: combinatie van verspringende lijst- en trapgevels in neotraditionele stijl.

• Openbare Werken Lier, Oude plans nummer 91.
  • DONNET F., Inventaris der kunstvoorwerpen bewaard in openbare gebouwen, Antwerpen, 1914, p. 1142.