Neorococo burgerhuis

Eertijds "Het Schildecken", "De Clocke" en een deel van "Live Vrouwken". Naar verluidt naar ontwerp van E. Careels gebouwd na 1924, op de verlegde rooilijn die hoek Grote Markt/Koning Albertstraat markeert.

Groots hoekpand geïnspireerd door de Lodewijk-stijlen; combinatie van top- en lijstgevel met natuurstenen parement: samen zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Drie gebogen hoektraveeën met kolossale komposietpilasters en tweeledige in- en uitgezwenkte top; markante driezijdige erker. Getoogde vensters op geprofileerde lekdrempels al dan niet met consooltjes en casementen op de borstweringen. Schouderboogdeuren. Klassiek hoofdgestel. Top tussen voluutvormige vleugelstukken, gekarakteriseerd door oculi, guirlandes en twee engeltjes die een gevelsteen dragen met onleesbaar opschrift. Aangepaste begane grond.

• VRIENS L., De Wederopbouw van Lier na de Eerste Wereldoorlog, Eindejaarsverhandeling, Leuven, 1982-1982.

Auteurs:  Kennes, Hilde