Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel

Tekst van Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10352)

Eertijds twee woningen "De Bonte Mantel" en "De Cleyne Bonte Mantel", heropgebouwd in 1921, in eclectische stijl met neorenaissance-kenmerken, naar ontwerp van F. Flerackers.

Diephuis van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). In- en uitgezwenkte topgevel gemarkeerd door eenvoudige rechthoekige vensters met rondboogvelden waarin cartouches met datering "Anno 1921". Bel-etage met centraal rondbogig deurvenster tussen Ionische driekwartzuilen die een gebroken fronton met siervazen dragen; voorts rechthoekige deurvensters en balustrades op de borstweringen. Tweeledige top tussen vleugelstukken onder driehoekig fronton; bekronende siervazen; gekoppeld rondboogvenster tussen oculi.

Begane grond afgelijnd door pilasters met voluutkapiteel: driedelige winkelpui met verdiepte centrale deur en gebogen winkelramen.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 49-50.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 142.