Winkelhuis De Gouden Ring

"Het Schildeken", modo "Sint-Merten", vernield in 1914 en heropgebouwd onder de benaming "De Gouden Ring" naar ontwerp van J.B. Van Bouchout (zie gevel). Bouwaanvraag van 1916, opnieuw ingediend in 1921.

Diephuis met natuurstenen parement van drie traveeƫn en vier bouwlagen onder zadeldak. In- en uitgezwenkte topgevel met neorococo-elementen, geordonneerd door pilasters. Gevelbrede gebogen erker onder waterlijst op de bel-etage. Schouderboogvensters met rocaillesluitsteen. Borstweringen met opschrift "De Gouden Ring" en spiegelversiering. Gekorniste kroonlijst op klossen. Top tussen voluten met siervazen, gemarkeerd door oculus in omlijsting met guirlandes en hogerop medaillon. Gebogen kroonlijst met beeld van Sint-Elooi. Aangepaste begane grond, oorspronkelijk met centrale deur en afgeronde beglazing.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1916, tweede halfjaar.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier,Antwerpen, 1980, p. 49.