Victor Braeckmanlaan

Rechte laan in het verlengde van de Land van Waaslaan getrokken op de plaats van de in 1911 uitgebroken spoorlijn Gent-Sint-Niklaas. Bekend staand in de volksmond als de Nieuwe Antwerpsesteenweg. In de jaren 1920-1930 bebouwd met burgerhuizen waarvan de weinig in het oog springende gevels aanleunen bij de art-decorichting of in een of andere neostijl uitgevoerd zijn. Naast een enkele typische art-decogevel (nummer 44 volgens gevelopschrift naar ontwerp van architect E. Snoeck) komen ook meer zakelijk geïnspireerde gevels in baksteenarchitectuur voor (bijvoorbeeld nummer 38-42).

• VAN POTTELBERGH Dr. R. s.d.: Nog wat sprokkelingen uit ons verleden, Schakel (mededelingsblad van het heemkundig documentatiecentrum Sint-Amandsberg en van de heemkundige kring de "Oost-Oudburg") 2.4, 33.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke