Winkelhuis In den Engel of Dry Papegaykes

Tekst van Winkelhuis In den Engel of Dry Papegaykes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10350)

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); eclectisch winkelhuis met classicerende barokkenmerken. Bouwaanvraag van 1920 naar ontwerp van E. Careels. Klokgevel met natuurstenen parement en traveeën geritmeerd door kolossale pilasters met verdiepte schacht, uiterst links en rechts bekroond met siervaas. Segmentboogvensters met kleine roedeverdeling en reliëfversiering op de borstweringen onder meer ramskoppen en festoenen. Top onder driehoekig fronton: oculus in zware omlijsting boven engelenfiguur; bekronende cartouche.

Neorococo-pui onder puilijst met schouderbogige winkelramen in brede geprofileerde omlijsting; centrale schouderboogdeur voorzien van bovenlicht met ijzeren waaier.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, mei - augustus.

Auteurs:  Kennes, Hilde