Burgerhuis D'Eycken Boom

"D'Eycken Boom", voor 't eerst vermeld in 1440 als "Den Inghel". Bij akte van vijf september 1502 verkocht aan het rederijkersgezelschap "de Groeyende Boom". Oorspronkelijk bestaande uit twee afzonderlijke woningen. In 1557 achtergebouw apart verkocht. Fel beschadigd in 1638 en herbouwd in 1709 in late barokstijl.

Verregaande veranderingen in 1764-1765, waarbij onder meer het achterhuis terug werd aangekocht en aangepast aan het hoofdgebouw; voorts vergroting van de vergaderzaal op de bovenverdieping. In 1793 deed het bovenlokaal dienst als tekenschool. Tijdens de Franse overheersing verkocht als nationaal goed en in de periode 1840-1919 eigendom van een Lierse brouwersfamilie. In 1908 restauratie van de voorgevel met tussenkomst van de stad. Nogmaals grondig gerestaureerd in 1985-1986 naar ontwerp van architectenbureau R. Steenmeyer - W. Vlaanderen en ingericht als bank, ter vervanging van aloud café.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), gelegen op de hoek met de Florent Van Cauwenbergstraat. Laat-barokke halsgevel met in- en uitgezwenkte top en natuurstenen parement. Traveeën op de begane grond geritmeerd door pilasters met verdiepte schacht en op de bovenverdieping door Korinthische driekwartzuilen op vernieuwde, zware voluutconsoles. Sobere rechthoekige muuropeningen. Centrale borstwering met zes kleine balusters geflankeerd door rijk uitgewerkte cartouches met chronogram: respectievelijk "PoesIs D' eYCken booM VerCIert" en "MInerVa Leeft In D'eYCke teLgen". Gevel afgelijnd door gekornist hoofdgestel met op de fries de vermelding "D'EYCKEN BOOM". Tweeledige top gemarkeerd door geprofileerde waterlijsten, omlopend boven het centrale rondboogluik; laatstgenoemde in bandomlijsting met voluten en geflankeerd door rechthoekige vensters; bekronende oculus, eveneens in bandomlijsting, onder druiplijst met sluitsteen. Tweede geleding afgelijnd door voluten en bekroond door driehoekig fronton en vernieuwd smeedijzeren boompje.

Eertijds bakstenen, doch heden gecementeerde zijgevel op natuurstenen sokkel; negen traveeën (zie verankering onder cementering) en drie bouwlagen met rechthoekige of getoogde vensters. Vierde travee met bovenaan een blind medaillon bekroond door een buste van Sint-Gummarus in halfverheven beeldhouwwerk. Uiterst rechts: rondboognisje met Dorische driekwartzuiltjes; oorspronkelijk met een gepolychromeerd terracottabeeld van een staande madonna met kind uit de 18de eeuw; heden vervangen door een kopie.

Gecementeerde en verankerde achtertuitgevel met schouderstukken.

Interieur. Kelders met gedrukte tongewelven.

• Administratie Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, restauratiedossier.
  • D'Eyken Boom prachtig gerestaureerd, in Gazet van Antwerpen, 6 maart 1986, Regio Antwerpen, p. 23.
  • LENS A. & MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 43-46.
  • LEONARD E., Persoonlijk archief.