Winkelhuis in neorococostijl

Tekst van Winkelhuis in neorococostijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10338)

Diephuis van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), heropgebouwd als winkelhuis in neorococostijl in 1921 (zie gevelsteen onder top). Bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van F. Flerackers. Bakstenen halsgevel met steekboogvensters in natuurstenen geprofileerde omlijsting, op de begane grond verlaagd en met schelpvormige sluitstenen. Middentravee met schouderboogvormige deurvensters en balkons; schouderboogdeur met bovenlicht in geprofileerde omlijsting; rundskop als sluitsteen (verwijzend naar de vroegere functie als slagerij) en uitgewerkte tussendorpel. Top afgelijnd door voluten op consoles met rocailles en bekroond door gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en schelpsluitsteen; oculus.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1916, eerste halfjaar.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 41.