Aannemersstraat

Aanvankelijk een wegje langs de Rietgracht op de Heirnis (zie Heernisplein). Rechte straat met elleboog. Bepalend voor het karakter van de straat zijn de veelal neoclassicistisch getinte burgerhuizen van het enkelhuistype met drie bouwlagen, twee venstertraveeën of een brede venstertravee voorzien van variërende gevelbepleistering met toepassing van stucversiering, dikwijls ook met erker of balkon. De linker straatwand bij de aanvang van de straat is voor een gedeelte vervangen door achterin gelegen flatgebouwen. De daar tegenover gelegen huizenrij nummers 40-74 vormt een vrij opvallend homogeen geheel met meer allure dan de overige lijstgevels in de straat: voornamelijk onderkelderde burgerhuizen uit begin 20ste eeuw met duidelijke art-nouveau-inslag in de decoratie of vormgeving der muuropeningen. Afwisseling tussen witgeschilderde gevelbepleistering en parementen van geglazuurde baksteen met als kleurrijk accent faiencetegeltableaus met voornamelijk bloemmotieven. Ook fraai decoratief ijzerwerk (neoclassicistisch of veeleer aansluitend bij de art-nouveaustijl) bij erkers en balkons.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke