Sedert 1734 in bezit van de stad en ingericht als wachtpost voor de gewapende macht tot het einde van het Franse bewind. Door de Fransen in brand gestoken in 1814. Na de wederopbouw in 1830 ingericht als octrooibureau en in 1851 verbouwd tot burgerhuis; eind 19de eeuw tot 1914 gebruikt als wachtzaal voor de stoomtram. Vernield in 1914, nadien heropgebouwd. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), van 1926 (zie cartouche gevel). Classicistisch geïnspireerde lijstgevel met natuurstenen parement; rechthoekige vensters. Benadrukte rechtse travee tussen lisenen: deurvenster onder driehoekig fronton met monogram BVA en uitgewerkte dakkapel. Kroonlijst op klossen. Centrale gevelplaat: "Kunstschilder Baron Opsomer werd hier geboren op 19 februari 1878". Aangepaste begane grond.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 40-41.

Auteurs:  Kennes, Hilde