Sportstraat

Belangrijkste van de samen met de Handbal-, Tennisbaan-, Distel- en Duifhuisstraat nieuw aangelegde straten in de Sint-Pieters-Aaigemwijk namelijk in het moerassige gedeelte te westen van de Koning Albertlaan en begrensd door de Leie en de spoorlijn naar Oostende. Ze werden afgelijnd na de eerste wereldoorlog en doorkruisen of verbinden reeds bestaande vroegere buurtwegen (onder meer de Patijntjestraat, Aaigemstraat, Rijsenbergstraat). Voornamelijk bebouwd in de jaren 1925-35. Vrij homogene straatbeelden met overwegend middelgrote burgerhuizen in modernistische stijl: zakelijke, functionele rij huizen in variƫrende baksteenarchitectuur, twee of drie bouwlagen en verspringende kroonlijsten onder zadeldak of plat dak. Typische stijlkenmerken zijn de markerende kubistische erkers en balkons, brede vensterregisters (vaak metalen ramen) gelegen in het gevelvlak, decoratief baksteenverband, gecementeerde of met geglazuurde tegels bezette gevelelementen en gekleurd glas in vensters en deuren. Verschillende panden zijn gesigneerd, gedateerd of door literatuur gekend.

Naast gelijkaardige rijhuizen in de Duifhuisstraat (onder meer nummers 57-61, 63-67 en 122 van M.J. Joris) komen aan het einde van de straat enkele alleenstaande huizen voor met omringende tuinen, vermoedelijk vroegere buitenhuizen uit begin 20ste eeuw (onder meer nummer 24, 115, 121). Het einde van de Sportstraat en Tennisbaanstraat wordt gekarakteriseerd door aaneensluitende meergezinswoningen van na de Tweede Wereldoorlog.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningenreeks, G12, 1927/T/17.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke