Herberg De Roose

Huis "De Roose", reeds vermeld in 1420. Eertijds een gekende herberg. Vernield in 1914 en circa 1920 heropgebouwd, min of meer naar het oorspronkelijke uitzicht, doch met vermindering van één bouwlaag (zie oude foto's).

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien). Neorococo-klokgevel met natuurstenen parement; getoogde vensters in geriemde omlijsting met schelpsluitsteen. Top tussen voluten op schouderstukken waaronder rocailles; zware kroonlijst met rocaillesluitsteen. Begane grond met eenvoudige winkelpui in vlakke omlijsting met centrale gevelsteen "De Roos" onder illustrerend reliëf.

• LENS A., Lier in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1971, nummer 4.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 38.