Gildehuis Sint-Arnoldus

Van 1472 tot 1620 eigendom van de handbooggilde Sint-Sebastiaan. In 1717 aangekocht door de brouwersgilde en verbouwd tot topgevel met classicerende barokkenmerken door C. Van Everbroeck. Openbaar verkocht in 1798. Vernield in 1914. Naderhand heropgebouwd volgens oorspronkelijk uitzicht (met uitzondering van de begane grond en de centrale travee der bel-etage) naar ontwerp van J.B. Van Bouchout en M. Flerackers (zie gevelsteen).

Diephuis (hoek Eikelstraat) van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweeledige klokgevel met natuurstenen parement. Strak geordonneerd gevelveld door de superpositie van respectievelijk geblokte, Korinthische en Ionische pilasters; horizontaal belijnd door gekorniste dorpels, friezen en kordons. Respectievelijk rechthoekige vensters met balusters op de borstweringen en schouderboogvensters. Onderste topgeleding met boogvormige muuropeningen; bovenste geleding tussen vleugelstukken en bekroond met gebogen fronton; beeld van Sint-Arnoldus, patroon der brouwers. Aangepaste begane grond.

Zijgevel in de Eikelstraat van vijf traveeën. Lijstgevel verticaal geaccentueerd door lisenen, geblokt op de begane grond, hogerop verdiepte schacht. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting, met doorgetrokken lekdrempels. Vijf sobere dakkapellen.

• LENS A., De geschiedenis van het brouwersambacht te Lier, in 't Land van Ryen, 1954, p. 97-113 en p. 176-187; 1955, p. 12-29.

Auteurs:  Kennes, Hilde