Koning Albertlaan

Bij de urbanisatie van de Sint-Pieters-Aaigemwijk, het nieuwe stationskwartier, circa 1902-1905 werd een brede boulevard voorzien doorheen de gehele wijk als verbinding tussen de Kortrijksesteenweg (tegenover het Citadelpark) en de Godshuizenlaan (bij de Bijloke). Heden opgesplitst in Koningin Astridlaan, een deel van het Koningin Maria Hendrikaplein, de Koning Albertlaan en de Groot-Brittanniëlaan. De huidige Koning Albertlaan tot de Koning Albertbrug vertoont een bochtig tracé met aanvankelijk een centrale berm met dubbele rij bomen, voor enkele jaren vervangen door de centrale trambedding gescheiden door een haagje. Belangrijke verkeersader.

De meeste gronden (eigendom van de stad) werden verkaveld in 1912. De bebouwing vertoont een typische en gevarieerde doorsnee-architectuur te dateren tussen circa 1910 en 1935. Overwegend ruime burgerhuizen met drie en vier bouwlagen, vaak met plat dak en verspringende kroonlijsten, in variërende bouwmaterialen en bouwstijlen. Ritmerende erkers en balkons, eveneens variërend volgens de gekozen stijl. Sommige huizen werden in eenheidsbebouwing gebouwd, daarnaast komen de eerste meergezinswoningen voor. Verschillende panden werden reeds vervangen door hoge bouw.

Veel voorkomende types zijn:

- enkelhuizen met gecementeerde parementen gekenmerkt door neo-Lodewijk XV- en XVI-sierornamenten, ondermeer nummers 46, 60, 62-66 van 1911 naar ontwerp van architect F. Langeraert-Vande Voorde; nummers 75 en 140 in neorococostijl gesigneerd Ch. Hoge;

- eenheidsbebouwing met gecementeerd parement in een meer zakelijke stijl van circa 1930 onder meer nummers 182 tot 194 ;

- herenhuizen met natuurstenen parement (Euvillesteen) met dezelfde gevelordonnantie doch strakkere lijnen en voornamelijk verticaal gerichte bovenverdiepingen geaccentueerd door erkers onder meer nummers 29, 31, 35, 89, 126;

- bak- en natuurstenen gevels in een neo-Vlaamse-renaissancegetinte stijl onder meer nummers 150, 154-162 gesigneerd M. Fétu (1925), nummer 176 gesigneerd "Fr. Van Hove, bouwkundige, 1925", nummer 216 gesigneerd Fel. Bilsen (1928);

- talrijke rijhuizen in zakelijke baksteenstijl onder meer nummer 81 van architect P. De Taeye (1923), nummer 169 gesigneerd J. Roelant, 1926, nummer 218 gesigneerd "E.R. Snoeck bouwkundige, C. Persoons entrepreneur", nummer 220 tot 240.

De rechter straatwand bij het begin van de straat wordt gedomineerd door de eentonige neogotische bakstenen gevelwand van het Sint-Pietersinstituut (nummer 68, 70).

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1911/B/49, 1925/A/1, 1928/A/32, 1923/B/66, 1926/A/9.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke