Aaigemstraat

Vroeger deel van de Meersstraat. Huidige straat met bochtig tracé van de Koning Albertlaan tot de Koningin Fabiolalaan, doorheen het gebied van Sint-Pieters-Aaigem. Dit landelijk en vrij moerassig gebied, tot 1796 eigendom van de Sint-Pietersabdij, werd voornamelijk geürbaniseerd na de aanleg van het Sint-Pietersstation. De Aaigemstraat, één der oudste straten, werd reeds in 1892 en 1913 afgelijnd. Het einde van de straat, aan de Koningin Fabiolalaan wordt heden nog bepaald door een reeks schuin ingeplante arbeidershuisjes, twee bouwlagen en twee traveeën (spiegelbeeldschema) op een lager straatniveau gelegen en daarvoor afgesloten door een leuning en toegankelijk via twee trappen. Gedeeltelijk met voortuintjes (nummer 132- 156) en daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Restant van een steegbeluikje van 1869 achter nummer 73. De overige bebouwing omvat voornamelijk doorsnee-burgerhuizen en bakstenen rijhuizen van meestal twee traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadel- of plat dak. Naast enkele licht art-nouveaugetinte (nummer 15, 21, 23-27) komen voornamelijk gevels in Nieuwe Zakelijkheid voor waaronder enkele gesigneerde: nummer 101-103 Fr. Flameng, 1936; nummer 125 M.H. Buysse. Markante hoekpanden met de verschillende doorkruisende straten, onder meer het hoekcomplex met de Patijntjestraat naar ontwerp van architect G. Henderick van 1931 en de hoek met de Rijsenbergstraat (nummer 112-114) in Nieuwe Zakelijkheid op de buitentrap gesigneerd: "architect W. Cantre, 1939".

Sporadisch komt een alleenstaand, vroeger buitenhuis voor (nummer 118).

• Stadsarchief Gent, reeks VII, beluiken, nummer 1351-1352, M. 19.