Tentoonstellingslaan

Brede laan met bochtig tracé van de Benardstraat tot Terplatenbrug. Door het kruispunt met de Leeuwstraat, Tijgerstraat en Zebrastraat ontstaat een ruim centraal pleintje met in cirkelvorm aangelegde huizen. Ook door de samenkomst met de Willem Wenemaerstraat, Olifantstraat en de Sint-Lievenslaan werd een driehoekig pleintje gecreëerd. Deze beboomde laan met acacia's en meidoorns werd aangelegd circa 1906 doorheen de nieuwe burgerwijk in de vroegere Muinkmeersen en werd voornamelijk bebouwd met middelgrote en grote burgerhuizen in de gangbare architectuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Slechts enkele gevels zijn in een merkwaardige art nouveau of Nieuwe Zakelijkheid.

De rechterhoek met de François Benardstraat is tot aan de bocht ingenomen door de neogotische en moderne gebouwen van het Crombeen Instituut. Behalve de linkerhoek en het hoekpand met de Raveschootstraat met nieuwe hoge bouw, blijft het straatbeeld nog vrijwel behouden.

Overwegend enkelhuizen met drie bouwlagen en meestal twee traveeën onder zadel- of mansardedak (pannen en leien met donker gekleurde geometrische motieven), en verspringende kroonlijsten. Verschillende materialen voor de parementen (witte, gele of oranje-rode baksteen, geglazuurde baksteen, Euvillesteen, stuc- of cementbepleistering) brengen lichte varianten in een overigens klassiek geveltype: brede venstertravee, vaak uitgewerkt als risaliet, op de bel-etage of op geheel de bovenverdieping voorzien van erker en/of balkon. Variërende vensteropeningen en ornamenten. De meeste baksteengevels (bijvoorbeeld nummer 4, 622, 36, 38, 51, 55-61, 58, 60, 62, 66, 69, 70, 71, 74, 84, 86, 88, 91, 95, 97, 113, 117, 129, 131, 133-135, 141-145, 147, 161, 163) behoren tot dit type en vertonen meestal verschillend getinte bakstenen banden als enige versiering met uitzondering van nummer 95 en 151. De gevels van Euvillesteen (nummer 24, 28, 32, 34, 53, 72, 115, 137, 155) worden voornamelijk gekenmerkt door neo-Lodewijk-XVI-ornamenten (guirlandes, medaillons, balusters en typische consooltjes).

Enkele bepleisterde gevels leunen nog aan bij het neoclassicisme (nummer 26, 30, 68, 96, 107, 109, 157-159). Nummer 68 van vier traveeën met twee en drie bouwlaag is gesigneerd "Prosper Buyck, architecte, Gand". Nummer 96 is gesigneerd "E. Maes, architecte", nummer 40 "G. Martens, entrepreneur", nummer 55-61 "G. Vereecken, arch.". Nummer 56, 98-100, 93, 111, 123 en 149 vallen op door hun parement van witte geglazuurde baksteen verrijkt met kleurige blauwe of groene banden en faïencetegeltableaus in art-nouveaustijl.

De hoekpanden op vermeld kruispunt met cirkelvormige plattegrond (nummer 42-52, 54, 56, 119, 121-123-125, en 127) vertonen gebogen gevelwanden en variërende parementen. Nummer 42-52, gesigneerd en gedateerd "Georges Merle, architect, Gent 1932" valt op door zijn monumentaliteit (vijf en zes bouwlagen) en brede gebogen hoektravee afgelijnd door zandstenen penanten en bekronende fries verrijkt met bladguirlandes. Nummer 54, bakstenen gebouw tussen de Tijger- en de Leeuwstraat met drie bouwlagen en centraal hoger oplopende travee onder gebogen kroonlijst. Drielichten met balkon en boogveld op de bovenverdieping voorzien van een zonnewijzer. Nummer 56, hoekpand met de Tijgerstraat van 1910 naar ontwerp van architect B. Van Heule uit witte en blauwe geglazuurde baksteen, op de bovenverdieping gemarkeerd door steekboognissen waarin de boogvormige vensters per travee gevat zijn; vernieuwde begane grond. Fraaie faïencetegelfries onder de kroonlijst. Nummer 119, hoekpand met de Zebrastaat, gesigneerd en gedateerd "Ch. Hoge, architecte, Gand, 1924", gemarkeerd door een ingesnoerde en hoger oplopende hoektravee onder koepelvormige bedaking. Art-decopanelen op de borstwering; winkelpui op de begane grond. Nummer 121, 123, 125, gevelwand tussen de Zebra- en de Leeuwstraat met vier en drie bouwlagen en verschillende parementen en ordonnantie: nummer 121 gebouwd naar ontwerp van architect O. Lanno-Braem van 1910; nummer 123 behield een wit geglazuurde bovenverdieping terwijl de begane grond storend verbouwd werd tot winkelpui. Nummer 127 zogenaamd "Les 4 saisons" vormt een hoek met de Leeuwstraat gemarkeerd door een afgeschuinde hoektravee afgelijnd met zandstenen banden en bekronend fronton met huisnaam. Verticaal gelede zijgevels.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/A/38, 1910/Z/2.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke