Jezuïetenklooster

De jezuïetenorde vestigde zich te Lier in 1615 in het zogenaamd "Hof van Grobbendonk" in de Berlaarsestraat. Klooster vernieuwd in 1740; kerk gebouwd in 1749-1752 (zie Berlaarsestraat nummer 12). Vertrek der orde, na de opheffing in 1773. Klooster tijdelijk ingericht als fabriek. Terugkeer der paters in 1841. Klooster zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropbouw klooster in 1923-1924 naar ontwerp van E.(?) Careels en in 1971-1972 ingericht als Stedelijke Muziekacademie.

Sober neogotisch complex op grosso modo L-vormige plattegrond met grotendeels ingebouwde kapel ten zuiden; laatstgenoemde van drie traveeën op rechthoekige plattegrond en vijfzijdige koorsluiting onder leien bedaking; bakstenen constructie op arduinen sokkel; eenvoudige spitsboogvensters onder bakstenen druiplijst op natuurstenen consoles; deels bewaard glas in lood met afbeelding heiligen. Aan noordwestzijde: rechthoekig ingangsportaal met trapgevel en spitsboognis. Volledig aangepast interieur.

Bakstenen vleugels van twee tot drie bouwlagen op arduinen sokkel onder leien zadel- of mansardedak (mechanische pannen); markerende torenvormige hoektravee onder leien tentdak of naaldspits, waaronder boogfries; dakkapellen. Lijstgevels geritmeerd door lisenen met sierankers, waartussen gevarieerde, doch meestal getoogde muuropeningen in verdiepte boogvormige of rechthoekige gevelvlakken. Houten kroonlijsten op klossen.

Centraal afgeschuinde hoekpartij met trapgevel (9 treden en top) van vier traveeën, gemarkeerd door Brugse travee met spitsbogige muuropeningen; spitsboogportieken met bakstenen kruisribgewelven; bekronend Heilig-beeld.

Zuidelijke vleugel getypeerd door getrapt risaliet (7 treden en top) met Brugse travee; centraal beeld van Heilige Jozef met Kind; eronder gevelsteen met cartouche "IHS" en vermelding "Anno 1899".

• Openbare Werken Lier, Stadsgebouwen, Muziekacademie.
  • CLAUS K.L., Over een jezuïetencollege te Lier, in 't Land van Ryen, 1953, p. 54-62.