Muinklaan

Van Muinkkaai naar Franklin Rooseveltlaan. Getrokken doorheen de vroegere dierentuin (1851-1904) volgens het urbanisatieplan van 1906 naar ontwerp van Compijn. Lijnrechte straat met aan de zuidzijde open bres gevormd door stadsparkje, het straatgedeelte er tegenover dateert van circa 1930.

Zuidzijde (pare nummers). Ruime burgerhuizen, voorzien van een voortuintje, daterend van eerste kwart 20ste eeuw. Nummer 8 en 10 volgens gevelsteen gebouwd naar ontwerp van F.J. Langeraert in 1913. Gevels van twee traveeën en drie bouwlagen met een parement van geglazuurde baksteen en verwerking van arduin. Gevelopstand doorgaans nog volgens het klassieke patroon namelijk met naast de smalle deurtravee markerende erkervormig uitgebouwde travee (nummer 2, 4, 8, 10, 12) of met voornamelijk houten erkers met bekronend balkonhek (nummer 16 tot 22). Schaarse aanwending van art-nouveauelementen zoals drielichten, bekronende decoratieve friezen, enkele faïencetableaus (vooral in de deurtravee) en in het ijzerwerk.

Noordzijde. Nummer 3 tot 15. Gelijkaardige huizenrij als zuidzijde doch misschien nog sterker aanleunend bij de eind-19de-eeuwse neoclassicistische richting in de gevelornamentiek door het veelvuldig gebruik van doorlopende banden ter hoogte der dorpels, kroonlijsten of frontons.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke