Buildragershuisje

Tekst van Buildragershuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10286)

Zogenaamd "Buildragershuisje" van bak- en zandsteen, uit de 17de eeuw, verbouwd in 1905. Oorspronkelijk toebehorend aan het buildragersambacht en gelegen aan de Vismarkt als overkluizing van de Brouwersvliet. Afgebroken in 1958 en in 1963 met gewijzigd volume en vernieuwing van materiaal heropgebouwd op de huidige plaats; heden in gebruik als opslagruimte.

Alleenstaand breedhuisje, oorspronkelijk rijhuis onder zadeldak (zie oude foto's), van twee traveeën en één bouwlaag onder overkragend schilddak (leien). Zandstenen onderbouw. Rechthoekige muuropeningen in natuurstenen omlijsting met kwarthol beloop (kruiskozijn in oostgevel en kloosterkozijn in zuidgevel, beide voorzien van luiken). Noordgevel met gevelsteen: "Gift van de Heer Rik Schöller/ 1963".

  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 62.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buildragershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10286 (geraadpleegd op ).