Cogels-Osylei

Centrale as en statussymbool van de wijk Zurenborg-Berchem, begrensd door Uitbreidingstraat en Tramplaats, halverwege verbreed tot cirkelvormig plein.

Geopend in 1887 als kortste verbinding tussen het buurtstation aan de Tramplaats en het station van Berchem enerzijds, de gemeente Borgerhout, via Lange Altaar- en Wolfstraat, anderzijds; wijzigingen in het oorspronkelijk tracé en discussies omtrent inrichting (aanleg van fietspaden!) en bestrating (soort van kasseien) verdaagden de aanleg tot in 1894.

In 1888 officieel "Cogelsstraat" genoemd, werd in 1894 door de beheerders van de Maatschappij naar eigen goeddunken de naam "Cogelslei" in voege gebracht; kort daarop werd de naam van de eerst grondeigenaar hieraan toegevoegd. De verandering van "straat" in "lei" illustreert de prestigieuze aspiraties. De villabouw, hefboom voor de statusverhoging van de wijk, werd door de maatschappij zelf ingezet en de oorspronkelijke verkeersfunctie naar de achtergrond verschoven.

De indrukwekkende huizengroepen en individuele villa's, alle gebouwd tussen 1894 en 1908 en vrijwel ongeschonden bewaard, worden nader omschreven in de hiernavolgende items; kenmerkend voor het straatbeeld zijn de voortuintjes, afgeboord met identieke ijzeren hekken; alleen ter hoogte van het rondpunt werd een meer uitgewerkte omheining toegestaan. De nummers 1 tot 17 en 2 tot 56 lagen voor 1912 op Antwerps grondgebied.

Auteurs:  Plomteux, Greet