Botermarkt

Benaming verwijzend naar de vroegere botermarkt. Eertijds bestond hier tevens een varkens- (zie Spaansemolenstraat) en een paardenmarkt (zie Walenhoek); verwijzen naar het toenmalige belang van de poldergemeente.

Aangelegd onder Spaans bewind in 1544 en oorspronkelijk rechtstreeks aansluitend bij de kerk en het omringende kerkhof, thans gescheiden door het huizenblok van Noordland. In 1829, onder Hollands bewind beplant met linden. Gekasseid vierkant plein met linden, middenin de dorpskern.

In het midden: neogotische ijzeren zuil op getrapte sokkel, afkomstig van de in 1858 afgebrande Antwerpse handelsbeurs.

Op de noordwestelijke hoek: "Minnepompke", oude bornput, sedert 1868 met gietijzeren pomp gedragen door putti en bekroond met een meisjesfiguur.

Auteurs:  Kennes, Hilde