Bist

Gelegen in het zuiden van Sint-Mariaburg als verbinding tussen de Veltwijcklaan en de Kapelsesteenweg, langsheen domein "Hof de Bist". Bebouwing bestaande uit recente villa's en landhuizen van circa 1900-1910, meestal gelegen binnen grote beboomde tuinen.

Meldenswaard zijn: nummer 45 zogenaamd "Cocorico", bescheiden landhuis in cottagestijl met overkragende daklijsten en windborden, houten overluifeld bordes waarop rechthoekig houten balkon. Nummer 93 zogenaamd "Villa Paul", eenvoudig landhuis met hoekrisaliet onder puntgevel. Nummer 125 zogenaamd "Villa Louise", L-vormige vleugel van twee bouwlagen onder leien zadeldaken met ingebouwde vierkante toren van twee bouwlagen onder ingesnoerde spits; overkragende daklijsten met windborden. Nummer 52 zogenaamd "'t Bellenhof", gekenmerkt door beschilderde speklagen, ingebouwde torens en veelzijdige erkers. Nummer 78 oorspronkelijk landhuis in cottagestijl, gerenoveerd in 1985 naar ontwerp van P. Van Aerschot en M. Poponcini; dak met glaspanelen. Nummers 82-84 zogenaamd "La Mascotte", bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch landhuis, waarvoor bouwaanvraag van 1909 naar ontwerp van J. De Coster.

• Gemeente-archief Ekeren, Bouwaanvragen 1907-1909/G, doos 232.

Auteurs:  Kennes, Hilde