Varenlaan

Grensstraat met Antwerpen gelegen in de parkwijk rondom het Nachtegalenpark. Lintbebouwing met enkelhuizen van twee of drie traveeƫn en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedaken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De eclectische lijstgevels van bak- of natuursteen vertonen voornamelijk neoclassicistische stijlkenmerken en worden gemarkeerd door erkers en/of balkons. Enkele identieke gevels: nummers 11 en 15 en nummers 23 en 29, laatstgenoemde naar ontwerp van G. Peeters van 1913 (nummer 29) en 1914 (nummer 23) met decoratieve motieven ontleend aan de neo-Lodewijk XVI-stijl. De kleurige bakstenen gevels hebben panelen en boogvelden waarvan de decoratie doorgaans verdwenen is, onder meer nummers 17 en 19 met bouwaanvragen van aannemer F. Geerts van 1913.

• Gemeentearchief Wilrijk, Bouwaanvragen 1913/38, 42, 45bis en 1914/12.

Auteurs:  Kennes, Hilde