Stalinsstraat

Stalinsstraat, gelegen naast de Koraalplaats.

Rechte stegen en binnenplaatsen, in oorsprong teruggaand op een 15de-eeuwse dorpsuitbreiding aan weerszijden van de Turnhoutsebaan. Huidig stratenpatroon en bebouwing, grotendeels uit tweede helft 19de en eerste kwart 20ste eeuw met latere aanpassingen; sedert 1985 herwaarderingsgebied Deurne-Dorp; aanpassings- en verbeteringswerken met accent op kleinschaligheid en bewoonbaarheid; vroegere kasseien vervangen door klinkers.

Arbeidershuizen van één, anderhalve of twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder pannen zadeldak, onder meer groepsbebouwing volgens repeterend en spiegelbeeldschema; mogelijk enkele tot arbeidershuizen verbouwde hoeven, bijvoorbeeld aan Joostplaats.

Bakstenen, bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels op arduinen plint met rechthoekige of segmentbogige muuropeningen; ten zuiden van de Turnhoutsebaan, verschillende houten huizen, overeenkomstig de erfdienstbaarheden in verband met de Brialmontvesten (1861-65), van kracht tot 1903.

Stalinsstraat, tot 1921 "Arendspad" genoemd naar herberg "Den Arend" aan de Turnhoutsebaan, waar tijdens het Franse regime de raadskamer en het bureau van de "maire" waren ondergebracht.

Auteurs:  Plomteux, Greet