Groenplein

Tekst van Arbeidershuisvesting Groenplein (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/101490)

Ten noorden van Gasstraat gelegen rechthoekig plein met omhaagd en beboomd plantsoen. Aansluitende eenheidsbebouwing van tweeëntwintig sociale woningen, in 1935 gebouwd door de Turnhoutse Maatschappij voor de Goedkope Woningen naar ontwerp van architect J. Crols.

In spiegelbeeld gebouwde enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevels met als enige versiering een kordon op de tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met beschilderde latei; gekoppelde deuren. Deels bewaard houtwerk .

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1935, dossier 252.

Auteurs:  Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle