Sociale woonwijk Hemelrijk

Tekst van Sociale woonwijk Hemelrijk (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/101395)

Centraal punt van een sociale verkaveling uit de jaren 1950, zogenaamd "Hemelrijk", eertijds met bijhorend volkstuinenpark. De volkstuinen, aangelegd op een perceel gemeentegrond aan de Antwerpseweg tussen Sint-Cornelius- en Sint-Lambertusstraat, werden aan de inwoners van de "nieuwe" wijk in bruikleen gegeven; utilitaire, maatschappelijke en esthetische motieven lagen aan de basis. Bouwheer van een deel der woningen was de "Beerse Bouwmaatschappij", heden "Bouwmaatschappij Noorderkempen" te Merksplas; een ander deel zou gebouwd zijn door "De kleine landeigendom".

Eenheidsbebouwing met kleine varianten gebouwd aan Europaplein, Stadion- en Rerum Novarumlaan, Hemelrijk-, Sint-Cornelius- en Sint-Lambertusstraat: beboomde straten met vrijstaande eengezinswoningen van drie traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak op getrapte consoles, naast tweegezinswoningen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadel- of schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); lagere aanbouwsels; voortuinen. Heden witgeschilderde, bakstenen gevels met rechthoekige vensters, eertijds met luiken voor de benedenvensters; rondboogdeur in zijgevel of rondbogig portaal in de uitbouw. Het enige intact bewaarde exemplaar is Sint-Lambertusstraat nummer 36.

  • HELSEN J. 1996: Volkstuinen te Beerse, De Vlierbes XVIII, 159-172.
  • Gegevens verstrekt door L. Dignef.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonwijk Hemelrijk [online], https://id.erfgoed.net/teksten/101395 (geraadpleegd op ).