Naamsestraat (1N)

De Naamsestraat behoort tot het oudste wegennet van de stad. Vrij goed bewaard straatbeeld waarin onder meer de Hal, de Dekenij, de Sint-Michielskerk en niet minder dan tien universitaire colleges voorkomen, verspreide burger- en handelshuizen waarvan sommige opklimmen tot de 14de en 15de eeuw en de meeste dateren uit de 16de-17de eeuw.

Van de Grote Markt tot de Standonckstraat werden de oude gebouwen verwoest tijdens de brand van Leuven in 1914 en circa 1920 vervangen door nieuwe in verscheidene neostijlen (ook nieuwe rooilijn).