Grote Markt 1N

De barokke winkelhuisjes aanleunend tegen het koor en het deambulatorium van de Sint-Pieterskerk werden circa 1910 afgebroken; de andere huizen, aan de zuid- en westzijde van het plein werden zwaar geteisterd door brand in 1914; ze werden circa 1920 heropgebouwd, sommige naar het uitzicht van de voormalige huizen uit 16de en 17de eeuw, andere rekening houdend met hun huidige bestemming en de vernieuwde aanzet van de Brusselsestraat. Alleen de huizen nummers 2, 3 en 4 (17de en 18de eeuw), palend aan het zuidportaal van de collegiale kerk zijn gespaard gebleven.