Brusselsestraat

Eén der oudste " wegen" van de stad, die zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft tot een vrij drukke handelsstraat waar ook de vroegere liefdadigheidsinstellingen en sommige kloosters ingeplant werden. Het gedeelte tussen de Grote Markt en de Lei werd haast volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en circa 1920 heropgebouwd volgens een breder straattracé met aanleg van de nieuwe Amerika- en Astridlanen.

Verderop heeft de straat nog veel van haar oude huizen bewaard; een zeker aantal hiervan is soms haast onkenbaar geworden door opeenvolgende verbouwingen: van dergelijke huizen uit de 17de eeuw dienen aangehaald onder meer nr. 192-194, nr. 226 tot 234; laat 17de-begin 18de eeuw: nr. 143 tot 149; 155 tot 159; 216 tot 224; 18de eeuw: nr. 94, 101, 121, 123, 174, 186-188.