Kardinaal Cardijnplein

Tekst van Kardinaal Cardijnplein (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/100539)

Centrum van Bornem, eertijds "Gemeenteplein". Heden gekasseid plein ter plaatse van het vroegere kerkhof (tot 1905), met ten noorden de Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Leodegariuskerk (nummer 9) en de pastorie (nummer 7). Ten westen het zogenaamde Landhuis (zie Boomstraat nummer 1), lintbebouwing aan zuidzijde. Ten zuiden van de kerk: gedenkteken voor de Boerenkrijg (1798) opgericht in 1898, naar aanleiding van de 100ste verjaardag; bestaande uit een bronzen beeld op arduinen sokkel van de hand van Hendrik van Perck, leerling van Vinçotte. Ten oosten van het Landhuis monument voor de gesneuvelden: beeld van een soldatenmoeder met zoon, gesigneerd (H.) De Cuyper en een Christusbeeld eveneens gesigneerd H. De Cuyper.

  • S.N., Klein-Brabant in oude prenten, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant vzw, Jaarboek 1972-1973, Puurs.
  • VAN ROOSBROECK J.J., Bornem 1900, Wespelaar, 1988, p. 158.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kardinaal Cardijnplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/100539 (geraadpleegd op ).