Tuinwij De Vrije Woonst

Tussen Tervuursesteenweg (in het oosten) en Abeelstraat (in het zuiden) gelegen tuinwijk in landelijke stijl van 1922 naar ontwerp van de Brusselse architect A. Minner. De Vrije Woonst die deze wijk tot stand bracht was een huurderscoöperatie, opgericht op 13 november 1922 op initiatief van het "Nationaal Syndicaat van de Spoorwegmannen", de voorloper van A.C.O.D.-Spoor.

De nieuwe straten, circa 1930 door de stad aangelegd, werden op historische grondslag Vorschenborg- en Poedermolenstraat genoemd of kregen ideologisch geïnspireerde namen als Vrijewoonstplein, Matigheid-, Reinheid-, Voorzorg- en Eenheidstraat.

Woonwijk van 252 gegroepeerde eengezinswoningen met omhaagde voortuinen, gelegen aan brede, volgens een onregelmatig patroon aangelegde straten en pleinen; een doorgang onder de huizen aan het Vrijewoonstplein verbindt dit laatste met de Abeelstraat. Symmetrisch uitgewerkte groepen met kleine varianten, samengesteld uit in spiegelbeeld gekoppelde enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak met zijschilden. Bakstenen lijstgevels met kleine reliëfversieringen, op regelmatige afstanden verhoogd tot puntgevels met oculus. Grote en kleine rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk met luiken. In de loop der jaren werden kleine verbouwingen uitgevoerd.

• Informatie verstrekt door P. Egels van Restauratie en Integratie Mechelen.

Auteurs:  Plomteux, Greet