Tuinwijk Doornenstraat

Tussen Tervuursesteenweg, Elf November-, Schutters- en Voetbalstraat gelegen tuinwijk van 1922-1924, opgericht door de S.M. Mechelse Goedkope Woning. Samen 76 woningen verdeeld over twee grote bouwblokken aan weerszijden van een driehoekig beboomd plein (Doornen- en Rozenstraat), twee kleine groepjes huizen aan de zuidkant van het plein en een driehoekige inplanting tussen Tervuursesteenweg en Doelstraat.

Symmetrisch opgebouwde huizengroepen van gekoppelde eengezinswoningen, gaande van vier tot twaalf traveeƫn en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak. Eenvoudige bakstenen gevels, sober versierd met witgeschilderde geometrische motieven; de middelste huizen met gekoppelde, vooruitgeschoven ingangstravee; rechthoekige vensters en rondboogdeuren. Omhaagde voor- en achtertuinen.

• KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1923-2/112.
  • Informatie verstrekt door P. Egels, Restauratie en Integratie Mechelen.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet