Persoon

Lagae, Jules

ID
9864
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9864

Beschrijving

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Borstbeeld Karel Cogge

Noordstraat (Veurne)
Gedenkteken met borstbeeld van Karel Cogge, van de hand van beeldhouwer Jules Lagae. Cogge speelde een cruciale rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.


Centrale Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven

Monseigneur Ladeuzeplein 21 (Leuven)
Imposant complex op nagenoeg rechthoekige plattegrond bestaande uit twee noord-zuid-georiënteerde langsvleugels verbonden door drie kleinere dwarsvleugels rondom twee binnenplaatsen, naar ontwerp van de Amerikaanse architect Whitney Warren en zijn vennoot Charles D. Wetmore. Eerstesteenlegging op 28 juli 1921.


Gedenkmuur wederopbouw Roeselare

Grote Markt (Roeselare)
Gedenkteken ter herinnering aan de wederopbouw van Roeselare en de toewijding van de stad aan het Heilig Hart. De toewijding van de stad aan het Heilig Hart vormde het hoogtepunt van het feestjaar 1925. Op 21 juni 1925, zijnde de feestdag van het Heilig Hart, werd de gedenkplaat onthuld.


La Dorade, De Dolfijn en Zeemarminne

Zeedijk 351-354 (Koksijde)
Eclectische rijhuizen geïnspireerd op neo-Vlaamserenaissance-stijl met regionale inslag.


Lagaekasteeltje

Mechelsesteenweg 333 (Zaventem)
Neotraditionele villa in bak- en zandsteenstijl onder complexe leien bedaking uit begin 20ste eeuw, gelegen in een beboomde tuin en gebouwd in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae.


Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


Stadhuis Roeselare met belfort

Grote Markt 2 (Roeselare)
Het complex uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 20ste eeuw ligt ten zuiden van de Grote Markt. In zijn huidige vorm, samenstel van het "Oude Stadhuis" van 1769-1771 met uitbreiding van 1924-1925. Totaalbeeld met recentere uitbreidingen: L-vormig bouwblok begrensd door Grote Markt, Zuidstraat en Botermarkt.


Standbeeld Eduard Remy

Remylaan (Leuven)
Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.


Standbeeld van K.L. Ledeganck

Ledeganckplein (Eeklo)
Standbeeld van de Vlaamsgezinde dichter Karel Lodewijk Ledeganck (1805-1847). Via een wedstrijd werd de uitvoering begin 1896 toegewezen aan beeldhouwer Jules Lagae uit Roeselare, die voor de sokkel beroep deed op architect Henri Vaerwyck uit Gent. De plechtige inhuldiging had plaats op 27 augustus 1897.


Stedelijke begraafplaats

Blekerijstraat (Roeselare)
Aangelegd op een perceel aan de Groenestraat in 1806, nadat Napoleon Bonaparte in 1804 het begraven rondom de kerken had afgeschaft. Sindsdien steeds uitgebreid; circa 1910 met een aansluitend perceel aan de Blekerijstraat en later nog verder in westelijke richting. Heden gelegen binnen het stratenblok gevormd door Blekerijstraat, Groenestraat, Westlaan en Molenstraat. Op de begraafplaats bevinden zich verschillende ereperken en oorlogsgedenktekens.

Opdrachtgever van

Burgerhuis

Hugo Verrieststraat 9 (Roeselare)
Woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van Albert Callebert van 1911 in opdracht van beeldhouwer Jules Lagae. Lijstgevel van witte baksteen verfraaid met gele baksteen, arduin en gietijzeren elementen.


Thema's

Ontwerper van

Guido Gezelleplein

Koninginnelaan

Muntplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lagae [online], https://id.erfgoed.net/personen/9864 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.