Persoon

Van de Cappelle, Jean Baptiste junior

ID
9338
URI
https://id.erfgoed.net/personen/9338

Beschrijving

Zoon van de architect-aannemer Jan Baptiste Van de Cappelle.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.


Filatures & Tissage Vincent

Korianderstraat 21-33 (Gent)
Dubbelhuis van acht traveeën en drie bouwlagen van 1847, naar ontwerp van architect Van de Cappelle.


Klooster van de arme klaren-coletinnen

Sint-Elisabethplein 13 (Gent)
Oorspronkelijk klooster gesticht in de Goudstraat in 1442. De huidige kloostergebouwen dateren van 1834. Het kloosterpand omvat twee gelijklopende vleugels verbonden door een haakse kapelvleugel en een recente bouw. Bakstenen straatgevel van tien traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit derde kwart 19de eeuw wat de vier rechtertraveeën betreft, de zes linkertraveeën werden slechts in 1922 in dezelfde stijl voor de kapelvleugel gebouwd.

Uitvoerder van

Parochiekerk Sint-Aldegonde

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van de Cappelle [online], https://id.erfgoed.net/personen/9338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.