Collectief

Appel-Welslau

ID
8738
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8738

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenkantoor Appel en Welslau

Sint-Jorispoort 32 (Antwerpen)
Kantoorgebouw met winkel in naoorlogs modernisme, voor eigen rekening gebouwd door de architecten Marc Appel en Jan Welslau, naar een ontwerp uit 1959. Dit bescheiden project behelsde de grondige verbouwing van een neoclassicistische hoekwoning uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Architectenwoning en bureel Marc Appel

Volhardingstraat 94-96 (Antwerpen)
Eigen woning en architectenbureau van architect Marc Appel, gebouwd als tweewoonst in naoorlogs modernisme naar ontwerp van Appel en zijn associé Jan Welslau uit 1948. Rond 2010 zijn aanpassingswerken uitgevoerd aan gevel en interieur.


Burgerhuis in naoorlogs modernisme

Van Maerlantstraat 71 (Antwerpen)
Rijwoning van het bel-etagetype, telt drie bouwlagen onder een plat dak, naar een ontwerp door de architecten Marc Appel en Jan Welslau uit 1952.


Geheel van vier burgerhuizen en een winkelhuis

Jan Van Rijswijcklaan 59-67 (Antwerpen)
Geheel van vier burgerhuizen en een meergezinswoning met winkel in cottagestijl en art nouveau, gebouwd in opdracht van de Brechtse steenbakkerij Briqueteries de Notre-Dame, naar een ontwerp van architect Edward Van Not uit 1909.


Hoekpand ontworpen door Appel-Welslau

Willem Eekelersstraat 26 (Antwerpen)
Halfopen praktijkwoning met appartement in de stijl van het naoorlogs modernisme, in 1959-1960 gebouwd als praktijkwoning in opdracht van advocaat André Dinet naar een ontwerp door de architecten Marc-Ernest Appel en Jan Welslau. De woning werd bij de bouw voorzien van een schuilkelder.


Hof van Beroep en Arbeidshof

Cockerillkaai 39 (Antwerpen)
Imposant gerechtsgebouw in naoorlogs modernisme, opgetrokken in opdracht van het Ministerie voor Openbare Werken, Bestuur der Gebouwen, naar een ontwerp door de architecten Marc Appel en Jan Welslau uit 1973.


Meergezinswoning in naoorlogs modernisme

Kruishofstraat 76 (Antwerpen)
Meergezinswoning in naoorlogs modernisme gebouwd in opdracht van P. De Schepper, naar een ontwerp door de architecten Marc Appel en Jan Welslau uit 1955. Met een gevelbreedte van 8,50 m, telt het rijhuis drie bouwlagen onder een plat dak.


Meergezinswoning Lucien Appel

Volhardingstraat 60 (Antwerpen)
Modernistische meergezinswoning met dokterspraktijk op de hoek van de Volhardingstraat en Vlaamsekunstlaan naar een ontwerp van Benoit J. Dupont uit 1936 in opdracht van dokter Lucien Appel. Dupont was in 1935 ook aangesteld voor de afbraak en heropbouw van zijn woning aan het Falconplein. Lucien was de broer van architect Marc Appel, die in associatie met Jan Welslau in 1954 een ontwerp opmaakte voor aanpassingswerken aan de woning.


Provinciaal Veiligheidsinstituut

Jezusstraat 28-30 (Antwerpen)
Tentoonstellings- en educatiegebouw in naoorlogs modernisme, naar een ontwerp door de architecten Marc Appel en Jan Welslau uit 1946. Opdrachtgever was het provinciebestuur van Antwerpen, dat het gebouw in 1949-1953 liet optrekken door de aannemer Gebroeders Van Laere uit Kruibeke.


Sociale woonwijk Kleine Heide

Alfred Nobellaan 1-13, 20-22, Folke Bernadottelaan 1-28, 30-60, Gandhilaan 40, Robert Schumanlaan 2-16 (Antwerpen)
Sociale woonwijk opgericht vanaf 1970, naar ontwerp van M. Denkens, M. Appel en J. Weslau.


Sociale woonwijk Vinkevelden

Moretusstraat 150-156, Paul Henri Spaaklaan 1-3 (Antwerpen)
Grote hoogbouw parkwijk in de vorm van zes kruisvormige torengebouwen van vijftien tot zeventien verdiepingen en verdere collectieve uitrustingen.


Thema's

Ontwerper van

Jan Van Rijswijcklaan

Jezusstraat

Pelikaanstraat

Velodroomstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appel-Welslau [online], https://id.erfgoed.net/personen/8738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.