Collectief

Gebroeders Vereecken

ID
8718
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8718

Beschrijving

De vier zonen van Petrus-Joannes Vereecken worden in het bevolkingsregister van 1880 als orgelbouwers vermeld:

  • Félix, °25 mei 1844 - †20 jan. 1923;
  • Joannes (Jan), °16 juni 1846 - †5 jan. 1929;
  • Carolus Ludovicus (Lodewijk) °1 april 1849 - †31 juli 1896
  • en Petrus °1 nov. 1851 - †23 juni 1934.

Zij zijn allen in Gijzegem geboren en ook aldaar overleden.

Lodewijk staakte echter zijn activiteiten en werd in 1881 gemeentesecretaris van Gijzegem; toen hij in 1896 overleed, werd hij als gemeentesecretaris opgevolgd door zijn jongere broer, Petrus.

Na de dood van hun vader in 1889 zetten de zonen van Petrus-Joannes Vereecken het atelier verder als “Gebroeders Vereecken”. Binnen het bedrijf had elk van de broers zich min of meer voor een eigen sector verantwoordelijk gesteld. Volgens de overlevering had Félix, de oudste, zowat de algemene leiding, Joannes was vooral stemmer en ook beeldsnijder, terwijl Petrus verantwoordelijk was voor de productie van de orgelkasten, tractuur en pijpwerk.

De Vereeckens bouwden aanvankelijk enkel mechanische tracturen; pas in 1885 werd in een bouwcontract vermeld dat ook een pneumatisch hulpsysteem (vermoedelijk een Barker-apparaat) zou worden toegepast. In 1891 echter voorzagen de Vereeckens in hun nieuw orgel in Sint-Maria-Oudenhove twee windladen “volgens het nieuw pneumatisch stelsel”: dit voorstel werd niet uitgevoerd, maar blijkbaar waren de gebroeders zo enthousiast over deze uitvinding dat ze in het orgel in de abdij van Bornem (eveneens 1891) een echte “röhren pneumatik” aanlegden.

De oorlog 1914-1918 bracht het bedrijf in moeilijkheden: toeleveringen uit Duitsland vielen stil en lood, tin en koper waren schaars. Na de oorlog kwam de bedrijvigheid maar zeer moeilijk terug op gang. Het laatste orgel was bestemd voor het Sint-Hendrikscollege in Deinze: in 1921 was het voor drie kwart klaar en werd toen door de orgelbouwer Daem uit Appelterre verder afgewerkt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Neogotische kerk van 1864-1865 naar ontwerp van architect Théophile Bureau uit Gent Niet-georiënteerde pseudobasilicale kruiskerk met driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde zuidtoren, licht uitspringend transept, koor van twee traveeën met vijfzijdige koorsluiting, geflankeerd door sacristie en bergplaats.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein 25 (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals. DNet georiënteerde kerk met driebeukig schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en drie koren.


Parochiekerk Sint-Jozef

Esplanadeplein 4C (Aalst)
De Sint-Jozefkerk is een niet georiënteerde neogotische kerk met basilicale aanleg waarvan de bouw startte in 1868 en die pas in 1908 afgewerkt was. Het voorontwerp van architect Joostens werd aangepast en uitgevoerd door architect M. De Noyette.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kartuizerstraat (Lierde)
Voormalige kloosterkerk van de kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos; sinds 1785 in gebruik als parochiekerk. Vrijstaande kerk met voorgevel aan de straat; kerkhof ten zuiden en ten westen, omsloten door lage bakstenen muur. Eerstesteenlegging van de kloosterkerk op 23 juli 1722.

Uitvoerder van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw & Sint-Stefanus

Kerkstraat (Dentergem)
In 1755 werd door de parochie Dentergem voor het eerst een orgel aangekocht (een tweedehands-instrument uit Ardooie); verdere gegevens hierover ontbreken. In 1913 werd een totaal nieuw orgel gebouwd door Gebroeders Vereecken, orgelbouwers in Gijzegem.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders Vereecken [online], https://id.erfgoed.net/personen/8718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.