Persoon

Pompe, Walter (Wouter)

ID
8708
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8708

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Afspanning De Engel

Grote Markt 20 (Turnhout)
Hoekcomplex opgericht op de plaats van de vroegere afspanning De Engel, reeds vermeld in 1427, herhaaldelijk aangepast en in 1858 voorzien van een fraai neoclassicistisch gevelfront.


Begijnhof

Ossenmarkt 5-6, Rodestraat 39, 43 (Antwerpen)
Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat.


Bewaarschool Sinte Maria en 18de-eeuwse calvarieberg

Paardenmarkt 111 (Antwerpen)
Kleuterschool van de Sint-Antoniusparochie in neotraditionele stijl, van omstreeks 1905-1910, waarvan het ontwerp is toe te schrijven aan de architect Jules Bilmeyer. Jaarankers 1613 en 18de-eeuwse calvarieberg van de gesloopte kapucijnenkerk tegen de zuidgevel.


Hotel de Vinck

Sint-Jacobsmarkt 15 (Antwerpen)
Herenhuis in classicistische stijl uit begin jaren 1780, opgetrokken in opdracht van Jean-François Joseph de Vinck, heer van Wuustwezel en Westdoorn, en in 1802 uitgebreid door meester-metser Pierre Jean Coreblom. Het betrof de verbouwing van een in kern veel ouder complex. Sinds 1832 tehuis voor wezen en penitenten van juffrouw Van Celst met een kapel uit 1847-1852, de latere handelsschool Instituut Van Celst.


Kasteel Tanghof

Reepkenslei 134 (Kontich)
Symmetrisch opgebouwd kasteel met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking uit eind 16de of begin 17de eeuw, verbouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


Mariabeeld Moeder des Zaligmakers

Bogaardestraat 33 (Antwerpen)
Op het hoekpand van Bogaardestraat en Schoytestraat: 18de-eeuws Mariabeeld "Moeder des Zaligmakers" toegeschreven aan Walter Pompe. Wereldbolvormige sokkel met slang waaronder smeedijzeren lichtarm in lelietakvorm. Bekronende rond baldakijn.


Onze-Lieve-Vrouw met Tanchelm

Vekestraat 13 (Antwerpen)
Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit 1760 toegeschreven aan Walter Pompe, geplaatst in de gevelnis van een verbouwd pakhuis, opgetrokken in opdracht van O. Lejeune, naar een ontwerp door Frans J.H. Bex uit 1864.


Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Keizerstraat 73 (Antwerpen)
Barok beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen uit de eerste helft van 18de eeuw (vóór 1730), toegeschreven aan de beeldhouwer Walter Pompe. Afkomstig van de gesloopte Sint-Jacobskapel of Broodjeskapel op de tegenoverliggende hoek van Keizerstraat en Prinsesstraat, werd het beeld in 1891 op initiatief van de architect Henri Blomme en buurtbewoners verplaatst naar de huidige locatie.


Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Huikstraat 24 (Antwerpen)
Vermoedelijk natuurstenen Mariabeeld toegeschreven aan Peeter Overlaet of Walter Pompe, uit de 18de eeuw. Het beeld stond oorspronkelijk opgesteld tegen het hoekhuis van Huikstraat en Keistraat, tegen een geschilderde achtergrond, bekroond door een zinnebeeldige Duif in een stralenkrans met gevleugelde engelenhoofdjes.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius

Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Bredabaan (Antwerpen)
Georiënteerde kerk uit de 15de eeuw herbouwd in 1615-1619 en meermaals vergroot; in 1937-1938 bouw van een breder transept en een groter koor naar ontwerp van Jef Huygh.


Residentie van de paters Jezuïeten

Berlaarsestraat 10, 14 (Lier)
Heden lijstgevels van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, achter de stenen geprofileerde kroonlijst en attiek met balusters, van circa 1922.


Thema's

Ontwerper van

Berlarij

Kruisberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pompe [online], https://id.erfgoed.net/personen/8708 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.