Persoon

Le Roy, Hippolyte

ID
8408
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8408

Beschrijving

Hij studeerde aan de Academie van Gent. Dankzij goede ontwerpen voor de wedstrijd Godecharle verkreeg hij een beurs om twee jaar (1881-1883) te studeren aan de Ecole des Beaux-Arts te Parijs, waar hij ook samenwerkte met Alexandre Falguière. Hierna studeerde hij nog in Rome met een beurs.

Le Roy was vooral bekend om zijn beeldhouwwerken en gedenkpenningen, maar schilderde ook. Zo doceerde hij ook een aantal jaar schilderkunst aan het Hoger Instituut van Antwerpen. Op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs behaalde hij een zilveren medaille. Hij nam aan talrijke tentoonstellingen deel.

In de publieke ruimte van Gent staat van zijn hand het monument voor Charles de Kerchove, op de gelijknamige laan. Ook het beeld voor Karel Miry op het Casinoplein is een werk van Le Roy. Oorlogsmonumenten van zijn hand vindt men onder meer nog in Diksmuide (gedenkplaat) en Tienen. Le Roy woonde aan de Rue des Tonneliers in Gent.

Bronnen:

André Capiteyn & J. Decavele, In steen en brons van leven en dood. Inventaris van de waardevolle grafmonumenten en portretgalerij van verdienstelijke personen rustend op de begraafplaatsen van de stad Gent, Gent 1981

Belgian Art Links and Tools, http://www.balat.be, 20/05/2008

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk;

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1082-1086.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuizen

Oudburg 1-5, Rodekoningstraat 2 (Gent)
Groot winkelhuis, oorspronkelijk bestaande uit drie woningen uit einde 19de eeuw, respectievelijk een hoekhuis van zeven traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, een rijhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder plat dak, en een breedhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag afgedekt met zadeldak.


Gedenkteken Alphonse Lange

Uitkerksestraat (De Haan)
Volgens opschrift gerealiseerd in "1898" door beeldhouwer "HIPP. LE ROY" en ter nagedachtenis aan luitenant Lange die tijdens gevechten in Congo met Arabische slavenhandelaars op 15 oktober 1893 gewond geraakt.


Jongensweeshuis

Martelaarslaan 13 (Gent)
De Gentse weesjongens waren tot 1873 ondergebracht in een deel van het Geeraard de Duivelsteen en de school aan het Bisdomplein. In 1869 werd gestart met de bouw van een nieuw complex aan de huidige Martelaarslaan. Dit enorme opgevatte complex naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli was voltooid in 1873. Het huidige gebouw met twee bouwlagen en drieëntwintig traveeën onder vooraan afgeschuind zadeldak, is slechts de resterende rechterdwarsvleugel na een hevige brand van 1947. Rechts aanleunende vleugel van zeven traveeën met één bouwlaag onder afzonderlijk schilddak. Oorlogsgedenkteken tegen de gevel.


Oorlogsgedenkteken

Kabbeekvest (Tienen)
Oorlogsgedenkteken ingehuldigd in 1923, gelegen in een door taxushagen omzoomd, rechthoekig perk en opgevat is als een hardstenen gedenkmuur met centraal een bronzen beeldengroep.


Oorlogsgedenkteken Franse soldaten

Palinghuizen (Gent)
Een U-vormige, blauwe hardstenen boord begrenst een bloemenperkje, waarin op een getrapt verhoog een levensgrote, bronzen, Franse infanteriesoldaat tegen een hardstenen obelisk neerzijgt.


Standbeeld voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Heldenplein (Knokke-Heist)
Natuurstenen standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, opgesteld in 1921, uitgevoerd door Hippolyte Le Roy (gesigneerd), die de in 1920 uitgeschreven wedstrijd wint.


Thema's

Ontwerper van

Charles de Kerchovelaan (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Le Roy [online], https://id.erfgoed.net/personen/8408 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.