Collectief

Kunstgieterij Minne

ID
8399
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8399

Beschrijving

Georges Frédéric Minne (1893-1964), oudste zoon van de beeldhouwer Geroge Minne, was bronsgietersbaas aan de Coupure in Gent.

De familie Minne was een kunstenaarsfamilie.

Van vader George Minne (1866-1941) vindt men in Gent onder meer de 'Bron der Geknielden' op het Braunplein en het 'Georges Rodenbach-monument' op de Begijnhofdries. Hij had in Gent verschillende ateliers en gaf ook les aan de Academie. Hij kreeg in 1931 de titel 'baron'. Zijn jongste zoon Frédéric Minne (1907-1978) was eveneens beeldhouwer. Over hem wordt gezegd dat zijn beelden werden gegoten in de bronsgieterij van zijn broer.

  • ENGELEN C. & MARX M. 2002: Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, Brussel, 1170-1175.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Krijgsbegraafplaats

Krijgsbaan 100 (Antwerpen)
Het militaire ereperk werd reeds in 1914 aangelegd voor de gesneuvelden, nog voor de ingebruikname van het Schoonselhof als begraafplaats.


Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan, Eekhout 5, Gaspar de Craeyerstraat, Kattenberg 4, Kunstlaan (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt in 1830. Verschillende gebouwen ingeplant op vijfhoekige plattegrond begrensd door de Caspar de Craeyerstraat, Kattenberg, Kunstlaan, Charles de Kerchovelaan en de Eekhout. Ware vestingsbouw van bak- en natuursteen op zware breukstenen plint en met overvloedig verwerking van hardsteen.


Neoclassicistisch hoekcomplex

Bagattenstraat 130, Jan-Baptist Guinardstraat 1 (Gent)
Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak. Gelijkaardige zijgevel van tien traveeën in de Bagattenstraat.


Oorlogsmonument

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Het beeld toont een jonge overmoedige soldaat sprekend van durf met naast hem een wakende leeuw. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule. Dit oorlogsmonument werd na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met de namen van de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers.


Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albertpark (Gent)
Dit monument naar ontwerp van Domien Ingels uit 1935 is een vrijstaand bronzen ruiterstandbeeld, op een hoge sokkel uit blokken blauwe hardsteen. Vóór het standbeeld ligt een bronzen krans op gebouchardeerde blauwe hardsteen.


Standbeeld J.-P. Minckelers en L.-E. Van Arenberg

Kantineplein (Leuven)
Het standbeeld van professor J.-P. Minckelers en hertog L.-E. van Arenberg werd in 1948 opgericht op het Kantineplein ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Stichting der Unie der Ingenieurs uit de Speciale Scholen van de Katholieke Universiteit te Leuven. Het bronzen standbeeld met sokkel in kalkzandsteen is een werk van de kunstenaar Harry Elström.


Standbeeld Pater Lievens

Marktplaats (Moorslede)
Standbeeld van de in Moorslede geboren missionaris Constant Lievens, ingehuldigd in 1929.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kunstgieterij Minne [online], https://id.erfgoed.net/personen/8399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.