Persoon

Wauters, Emile

ID
8341
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8341

Beschrijving

Vader van Gebroeders Wauters.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 64 (Antwerpen)
Intact bewaard pand van een oorspronkelijk geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Th. Van Cuyck, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1892.


Drie neoclassicistische meergezinswoningen

Verbondstraat 83-87 (Antwerpen)
Ensemble van drie neoclassicistische meergezinswoningen, gebouwd rond 1898 in opdracht van Camille Van Santen.


Eenheidsbebouwing in spiegelbeeld

Tweelingenstraat 9-19 (Antwerpen)
In 1894 tekende Emile Wauters dit ensemble van in totaal zeven neoclassicistische burgerhuizen voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eenheidsbebouwing van vijf burgerhuizen

Steenbokstraat 11-19 (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing van vijf burgerhuizen in neoclassicistische stijl, in 1886 ontworpen door architect Emile Wauters in opdracht van de "Société anonyme pour la construction du quartier de l'Est d'Anvers".


Ensemble in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Transvaalstraat 63-69 (Antwerpen)
In 1897 tekende Emile Wauters dit ensemble van vier burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl voor de Naamlooze Maatschappij van het Oostkwartier.


Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Transvaalstraat 19-21 (Antwerpen)
In 1885 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen.


Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

Transvaalstraat 37-39 (Antwerpen)
In 1886 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Maatschappij van het Oostkwartier.


Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Sint-Thomasstraat 24-26 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.J. Tijck, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1881.


Herenhuis in neoclassicistische stijl

Isabellalei 20 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Emile Wauters, naar een ontwerp uit 1886. Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak.


Hoekhuis met de Baeckelmansstraat

Frankrijklei 98 (Antwerpen)
Dit ondertussen gesloopte hoekpand met de Baeckelmansstraat werd rond 1872 gebouwd in opdracht van Edmond Verbruggen, griffier bij het vredegerecht. Het ontwerp werd getekend door Emile Wauters.


Katholieke school

Grotebeerstraat 31 (Antwerpen)
De katholieke lagere school Instituut Maria Immaculata, vandaag basisschool De Brug, gaat terug op drie panden die in 1884-1885 werden gebouwd voor rekening van Graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck naar ontwerp van Emile Wauters.


Neoclassicistisch burgerhuis

Verbondstraat 81 (Antwerpen)
Sobere neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1897 naar ontwerp van Emile Wauters voor Camille Van Santen. Ook de naastgelegen woningen op nummers 83-87 werden voor deze opdrachtgever gebouwd.


Neoclassicistisch burgerhuis

Grotebeerstraat 11 (Antwerpen)
Van een eenheidsbebouwing van zeven neoclassicistische woningen (9-21), bleef er slechts één gaaf bewaard en dat is op huisnummer 11. De huizenrij werd in 1886 ontworpen door architect Emile Wauters in opdracht van de Société de l’Est.


Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Leemstraat 14 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van de Van Breestraat en de Lange Leemstraat, gebouwd in opdracht van Fréderique Van den Abeele, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1871.


Neoclassicistisch burgerhuis

Van Breestraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Ed. (?) Vandermeersch, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1872. Het gebouw is representatief voor het vroegst gekende oeuvre van de architect, die volgens teruggevonden bouwdossiers tussen 1870 en eind jaren 1890 een 200-tal huizen realiseerde in Antwerpen.


Neoclassicistisch burgerhuis

Frankrijklei 110 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1872 in opdracht van Egide Hagens-Laermans, "commissionaris in openbare fondsen", wonende in de Rue du Chapelet 2, Antwerpen.


Neoclassicistisch burgerhuis

Steenbokstraat 33 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, in 1888 ontworpen door Emile Wauters voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De woning was de meest rechtse van een eenheidsbebouwing van vijf gelijkaardige woningen; de andere (25-31) zijn afgebroken.


Neoclassicistisch burgerhuis

Bosduifstraat 25 (Antwerpen)
Deze eenvoudige neoclassicistische burgerwoning werd in 1900 getekend door architect Emile Wauters in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Korte Altaarstraat 14-20 (Antwerpen)
Ensemble van vier neoclassicistische burgerhuizen ontworpen in 1891 door architect Emile Wauters voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble

Nottebohmstraat 27-31, 35-41 (Antwerpen)
Neoclassicistisch ensemble van acht woningen, ontworpen in 1884 door architect Emile Wauters in opdracht van baron Nottebohm. De Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen, de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg, voerde het project uit.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Raafstraat 8-16 (Antwerpen)
Deze vijf huizen vormen een gaaf bewaarde, zeer evenwichtige neoclassicistische eenheidsbebouwing, gerealiseerd eind 19de eeuw.


Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Lange Van Ruusbroecstraat 86-108, Walvisstraat 15-19 (Antwerpen)
In 1886 stelde architect Emile Wauters een bouwdossier samen voor de realisatie van een neoclassicistische eenheidsbebouwing van 23 woningen op het bouwblok tussen de Walvis- en de Lange Van Ruusbroecstraat.


Pensionnat du Sacré-Coeur

Lamorinièrestraat 148-150 (Antwerpen)
Meisjeskostschool en klooster met kapel van de Dames du Sacré-Coeur, in twee fasen opgetrokken tussen 1905 en 1914, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer.


Ruys & Co

Koolkaai 9 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de scheepsmakelaar John Daniel Ruys, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1881.


Samenstel van drie identieke handelspanden

Waalsekaai 18-19, 20 (Antwerpen)
Samenstel van drie identieke handelspanden met eenvoudige bakstenen lijstgevels in eclectische stijl, gebouwd rond 1893 voor rekening van Marie Storms-Van Gend naar ontwerp van bouwmeester Emile Wauters.


Winkelpand ontworpen door Emile Wauters

Grotebeerstraat 2 (Antwerpen)
Op het smalle hoekperceel van de Grotebeer- met de Arendstraat werd rond 1885 een winkelpand met bovenliggende appartementen gebouwd voor rekening van architect Emile Wauters.

Opdrachtgever van

Winkelpand ontworpen door Emile Wauters

Grotebeerstraat 2 (Antwerpen)
Op het smalle hoekperceel van de Grotebeer- met de Arendstraat werd rond 1885 een winkelpand met bovenliggende appartementen gebouwd voor rekening van architect Emile Wauters.


Thema's

Ontwerper van

Grotebeerstraat

Quellinstraat

Quinten Matsijslei

Raafstraat

Rubenslei

Van Eycklei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wauters [online], https://id.erfgoed.net/personen/8341 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.