Persoon

Joris, François

ID
8110
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8110

Beschrijving

François Joris werkte aanvankelijk, zoals zijn oudere broer Joseph, bij orgelbouwer Charles Anneessens in Geraardsbergen. In 1893 bracht Anneessens zijn bedrijf over naar Menen; het is niet geweten of Joseph en François hem gevolgd zijn, want een tijd later werkten ze zelfstandig als "Joris frères" in Ronse. Een vermelding in een promotiefolder (met werklijsten) die François Joris uitgaf in 1930 luidt "Maison fondée en 1896". Rond 1905 verliet Joseph Joris de associatie en startte een eigen bedrijf in Zichem; François zette alleen de vestiging in Ronse verder. Tijdens WO I diende François Joris zijn atelier op non-actief te zetten, omdat Ronse zich in het "etappengebied" bevond; bovendien sneuvelde zijn oudste zoon Karel (°1893), muzikant bij de 9de Linie, op 4.03.1915 in Pervijze. Na het heropstarten na de oorlog begonnen ook de zonen Edmond en Georges (die tevens muziekhandelaar was) mee te werken. Na WO II zijn er geen activiteiten van deze firma meer bekend. Edmond Joris, °Ronse 21.02.1897 - +Ukkel 4.05.1951; Georges Joris, °Ronse 13.12.1899 - [ ?, ? ].1972.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Aldegondis

Zwevezele (Wingene)
Op basis van constructie-kenmerken kan het instrument toegeschreven worden aan Pieter van Peteghem & zonen uit Gent, gebouwd in laatste derde van de 18de eeuw.


Orgel kerk Sint-Hilonius

Kerkplein 1 (Izegem)
Het oudste orgel waarover gegevens bekend zijn, was een werk van Geeraert Medaert (Roeselare) uit ca. 1626. Het werd in 1722 ingrijpend gerenoveerd door Louis De la Haye (alias Delhaye) uit Gent. De Kortrijkse orgelmaker P. Deryckere voerde een herstelling uit in 1754. In 1836 verschijnt de Gentse orgelmaker Van Peteghem, die herstellingen uitvoert en voor het onderhoud instaat; misschien is hij het die ook het orgel overplaatst in de nieuwe kerk. In 1884 werden werken uitgevoerd door L.-B. Hooghuys (Brugge). In 1926 werd door Fr. Joris (Ronse) een nieuw orgel gebouwd, echter met recuperatie van een hoeveelheid oud pijpwerk. Herstelling na oorlogsschade: J. Anneessens (Menen), 1945. Een totale ombouw had plaats in 1993, door firma Loncke Orgelbouw (Zarren). Zowat de helft van het pijpwerk uit het vorige orgel werd opnieuw verwerkt.


Orgel kerk Sint-Jacob

Gezelleplein 45A (Ieper)
Orgel van Jules Anneessens, te situeren tussen 1925 en 1928.


Orgel kerk Sint-Maarten (voormalige kathedraal)

Ieper (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1931.


Orgel kerk Sint-Martinus

Kerkplein (Dentergem)
De bouwer van het oorspronkelijke orgel is onbekend (het is niet uit te sluiten dat het een werk betreft van de gebr. De Rijckere uit Kortrijk); het bouwjaar was 1765. In het midden van de 19de eeuw zijn renovatiewerken geschied, mogelijks door orgelmaker Ch.-L. van Houtte (Waregem). Ergens tussen 1900 en 1911 werden werken uitgevoerd door François Joris (Ronse).


Orgel kerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Orgel van Jules Anneessens uit 1924-1925. Sinds ongeveer 1980 als onherstelbaar opgegeven en uit gebruik genomen. In 1988 werd een tweede orgel, door Loncke Orgelbouw bvba uit 1979, voormalig privé-bezit, opgesteld in de Sint-Pieterskerk, ter vervanging van het functieloze Anneessens-orgel.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (Wijk Sint-Lodewijk)

Kapelstraat 6 (Deerlijk)
Het orgel werd in 1734 gebouwd door de Noordfranse orgelmaker Corneille Cacheux; het zou gemaakt zijn voor de kerk van Waregem. Het instrument werd totaal gerenoveerd door de firma Jos. Loncke & Zonen in 1967.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Brugstraat (Avelgem)
In 1966 werd een nieuw orgel gebouwd door P. Anneessens; het staat beganegronds in de kerk.


Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhovedorp (Harelbeke)
In 1981 bouwde de firma Loncke Orgelbouw een quasi nieuw instrument; de orgelkast is integraal nieuw. Het is een zeer vrije reconstructie van een Van Peteghem-orgel, met recuperatie van pijpwerk uit het bouwsel van 1923.


Orgel parochiekerk Sint-Laurentius

Kooigemplaats (Kortrijk)
De bouwer van het oorspronkelijke instrument is onbekend; de huidige vorm moet tot stand gekomen zijn op het eind 19de eeuw. Het betreft een occasie-instrument, afkomstig uit de kerk van Bissegem, en hier geplaatst door J. Anneessens (Menen) in 1929. Het bevat een hoeveelheid materiaal die verwijst naar 19de-eeuws werk van Van Peteghem (Gent).


Orgel parochiekerk Sint-Martinus

Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1928.


Orgel parochiekerk Sint-Petrus

Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Van in het begin van de 18de eeuw was er in deze kerk reeds een orgel aanwezig; verdere gegevens hierover ontbreken. In 1839-1840 bouwde Charles-Louis van Houtte een nieuw orgel. Het instrument is in verval en onbespeelbaar.


Orgel parochiekerk Sint-Pieters

Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Het orgel werd gebouwd door Pieter van Peteghem in 1741. Het is afkomstig uit de parochiekerk van Ouwegem; het was wellicht voor die kerk gebouwd.


Orgel van de voormalige parochiekerk Sint-Niklaas

Ieper (Ieper)
Orgel door Loncke Orgelbouw bvba, gebouwd rond 1985 in de Sint-Niklaaskerk. Bij de omvorming van de kerk tot museum in 1995 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. Het staat sinds eind 2009 in het pand van het voormalig klooster dat bij de Sint-Maartenskathedraal behoort.


Orgels kerk Sint-Amandus

de Coninckplein (Roeselare)
In 1898 werd een orgel gebouwd door de gebroeders Joris (Ronse). In 1957 werd het omgebouwd door Paul Anneessens (Menen). In 1982 had een herstelling plaats door Philippe Busschaert (Kortrijk). Daarna geraakte het orgel terug in verval en het blijft in die toestand op het doksaal staan. In 1992-1994 werd een nieuw orgel gebouwd door Ghislain Potvlieghe (Denderwindeke) en in het koor geplaatst.


Parochiekerk Sint-Jozef

Muiterij (Brakel)
Sobere bakstenen dorpskerk gedateerd 1868, gebouwd met voorgevel aan de noordoostelijke straatzijde op initiatief en op kosten van de inwoners van het Bovenkwartier; in 1873 erkend als parochiekerk van Everbeek-Boven. Driebeukig schip van vijf traveeën met bijna volledig ingebouwde vierkante toren boven het portaal.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Joris [online], https://id.erfgoed.net/personen/8110 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.