Persoon

Van Peteghem, Maximilien

ID
8020
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8020

Beschrijving

Maximilien van Peteghem kreeg vanaf 1836 een opleiding bij zijn vader. In 1849 richtten zij een bijhuis op in Rijsel (Fr.); deze vestiging trad op onder de naam Van Peteghem & Sannier (Sannier, over wie voorlopig niets bekend is, was misschien de filiaalhouder of lokale meestergast). In 1857 verplaatste Maximilien dit bijhuis naar Saint-Omer (Fr.); daar is het Arnold Heidenreich die de leiding van de vestiging in handen kreeg. In 1858 liet Pierre van Peteghem (bij het overlijden van zijn echtgenote) het Gents atelier over aan zijn oudste zoon Maximilien, die dan ook het filiaal in Frankrijk sloot. Maximilien signeerde zijn werken (en ook briefhoofden) "M. Van Peteghem-Cornet" (Cornet is vermoedelijk de naam van zijn echtgenote). In 1864 kocht hij een deel van het nieuwe complex aan het Graaf van Vlaanderen-plein in Gent (waarin heden o.m. zaal Capitole gevestigd is), omdat dit vlakbij het nieuwe Zuidstation lag. Doch vermoedelijk had hij over-geïnvesteerd, en daarbij kwam sterke concurrentie van o.m. buitenlandse orgelbouwers : Max van Peteghem werd bankroet verklaard in 1868. Twee jaar later overleed hij op amper 47-jarige leeftijd. Zijn jongere broer Edouard-Charles, die vermoedelijk steeds met Maximilien heeft samengewerkt, is nog tot circa 1870 gesignaleerd als uitvoerder van orgelherstellingen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Heilige Simon en Heilige Judas Thaddeus met kerkhof

Gentbruggeplein (Gent)
Neogotische basilicale kerk, aan de noord- en oostzijde omgeven door een kerkhof dat zich uitstrekt over een groot gedeelte van Gentbruggekouter, tot de rechter Scheldeoever en de Kerkstraat. Opgetrokken in 1868-1872 naar ontwerp van architect Ferdinand De Noyette. In de kerk bevindt zich een orgel dat waarschijnlijk ontworpen werd door M. Van Peteghem in het midden van de 19de eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van La Salette Louise-Marie

La Salettestraat (Maarkedal)
Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof. Driebeukige kerk van baksteenbouw; aanvankelijk zes traveeën met ingebouwde vierkante toren in de eerste noordelijke travee en koor met driezijdige sluiting tussen lage sacristie en berging, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851, hoogst waarschijnlijk van architect Louis Minard.

Uitvoerder van

Orgel kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Budastraat 37 (Kortrijk)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is P.-J. de Rijckere (Kortrijk); de orgelbouwer leverde behalve het instrument ook de orgelkast (wat zeer ongebruikelijk is). Het bouwjaar is 1752-1755. In 1887 werd in de oude orgelkast een totaal nieuw instrument geplaatst door P. Schyven uit Brussel-Elsene.


Orgel kerk Sint-Amandus

Wingene (Wingene)
Het huidig orgel is een instrument van J. Anneessens uit Menen, gebouwd in 1928.


Orgel kerk Sint-Martinus

Ardooie (Ardooie)
In 1934 werd een nieuw orgel geplaatst, door J. Anneessens. Het werd andermaal vernield, in mei 1940. Het huidige orgel is van P. Anneessens (Menen), bouwjaar 1953. Dezelfde voerde een algehele revisie uit in 1975.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Reeds in 1406 was de kapittelkerk in het bezit van een orgel: dit is één van de vroegste vermeldingen van een orgel in Vlaanderen. Daarna volgde nog een gevariëerde geschiedenis. In 1771 werd een nieuw orgel gebouwd door Pieter van Peteghem, met beeldhouwwerk aan de orgelkasten door Nicolaas Lecreux uit Doornik, n.o.v. Marc Lefebvre. In 1891-1892 wordt een totaal nieuw instrument in de oude kasten gebouwd door P. Schyven (Brussel-Elsene). Rond 1997 begon men aan een reconstructie van het Van Peteghem-orgel in de oude kast.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Peteghem [online], https://id.erfgoed.net/personen/8020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.